Досадният голям брат

Още от автора

От няколко седмици в медиите все по-актуална става темата за предстоящия сезон на реалити предаването „ВИП Брадър”. Поредното продължение на реалити предаването трябва да тръгне в ефира на Нова телевизия през есента, но вече все по-често започна да се появява информация за участниците и местоположението на новата къща.  Въпросите кои „знаменити” персони ще влязат в Къщата и още по-важно – колко пари ще гушнат за престоя си там, вече все по-упорито започнаха да се въртят в медиите. 

Вече заваля дъжд от спекулации кои родни „звезди” ще се погрижат да осигурят поредната порция сеир и простотия на българския телевизионен зрител. Както можеше да се предполага, опциите варират от бивша проститутка – манекенка,  треторазряден футболист ( Николета Лозанова и Валери Божинов), позалязла чалгаджийка (Сашка Васева),  бивш затворник-рапър (Ванко 1) и певачка, която сякаш е извадена от нафталина (Ирина Флорин). 

По-плашещото и противно в случая е не толкова подборът на хора от „родния ни хайлайф” (то в България така или иначе хайлайф не съществува, така че няма какво да се коментират въпросните личности) , а по-скоро фактът, че тези хора ще получат солидна сума пари, за да интригантстват, да се ругаят,  да си правят мръсотии и да ръсят цял куп простотии пред камерите на Големия брат. Доказателство за това е, че засега само „футболистчето” и „манекенката” са поискали 200 хиляди лева, за да удостоят горкия телевизионен зрител със своето „незаменимо” присъствие. За останалите участници да не говорим.  Темата за „ВИП Брадър” и безбожните пари, които този формат е готов да плати на самозабравили се парвенюта, които се определят за хайлайф персони, доста се обсъжда в медийното пространство през последните години. Изглежда обаче дискусиите по тази тема не са били достатъчни, нито обществото е успяло да изрази ясно своето недоволство, защото Нико Тупарев и компания са решили, че българският зрител има нужда от нова доза Биг Брадър.  Но не просто онзи Биг Брадър, в който влизат роми, хомосексуалисти и тризначки, които делят един мозък, а ВИП Брадър, сиреч в пъти по-голяма простотия, но просто главните действащи лица ще се изживяват на „знаменитости”.

Покрай изкривените български разбирания за хайлайф, често съм се питала какво точно означава тази дума. Кои хора могат да се определят като хайлайф в държавата? Оказа се, че в тълковния речник думата хайлайф се счита като синоним на аристокрация, елит – това е „каймакът на обществото”, хора с някакви специални заслуги и таланти, или ако щете някаква представителна извадка на държавата и нейната общественост. Но не представителна със своята простотия и тъпоумие, а с таланти и постижения. Затова се замислих кои хора ще влязат в къщата на ВИП Брадър. Това ще бъдат една бивша проститутка, която сама се определя като неземна красавица, нейният съпруг футболист, който не може да върже две думи на кръст, една позастаряла певица от 90-те, която има  един единствен хит и рапър, който беше съден за трафик на наркотици. Това ли е каймакът на българското общество? Това ли би трябвало да бъде представителната извадка от родния ни хайлайф? Ама какво ли се изненадвам, то каквато ни е държавата, такъв ни е и въпросният „хайлайф”.

Изборът на родни „знаменитости”, които да влязат в Къщата за пореден път ме убеди, че в България „хайлайф” просто не съществува. Или и да съществува в никакъв случай няма да го видим в къщата на Големия брат. Защо ли? Защото това е шоу, чиято отличителна черта е безнравствеността, простотията, манипулативността, евтината реклама и още по-евтиният сеир. Тук липсата на талант, качества и интелект са задължителни. Те са и най-важното изискване, за да влезеш във въпросната къща.  Никой достоен и средноинтелигентен човек не би влязъл в Биг Брадър, не само защото никога не би се вкарал в такъв пошло режисиран сценарий, а защото и самият екип на Биг Брадър няма да го иска. За какво са му на Големия брат хора, които си знаят цената и могат да мислят с главата си? Че то така няма да се създаде никаква интрига, никой няма да се сбие, няма да има разправии и ругатни в ефир, никой няма да се разхожда гол пред камерите – с две думи пълна скука. Според продуцентите на Биг Брадър, като показваш мислещи и интелигентни хора, така изобщо няма да привлечеш българския зрител. На родния ни телевизионен зрител му дай сеир, дай му простотия, дай му хора, които са готови да си избодат очите за едно парче кашкавал – това според българските телевизионери е изпитана формула за успех и действа безотказно. Затова и сега се задава поредният сезон на един вече остарял, предъвкан, доста прозрачен и досаден ВИП Брадър. Едно отдавна пропаднало реалити предаване, което пак ще ни показва солидна порция секс, простотия и голотия.

И съвсем сериозно започвам да се питам колко още може да понесе горкият телевизионен зрител? Тъжното в случая е, че явно доста. По всичко личи, че въпросното шоу ще се радва на успех и то до такава степен, че нещастните му продуценти ще си въобразят , че българите искат още и нищо чудно догодина да ни сюрпризират с още един Биг Брадър. Така се получава един порочен кръг. Ще има хора, които със сигурност няма да го гледат, но ще има и такива, които ще го гледат, ще го обсъждат и най-важното – ще му вярват. И за да се удовлетвори желанието на тези, които го гледат, ще има още и още продължения. Има ли обаче някакво спасение от досадния голям брат? Честно казано, и аз самата вече не знам. Наскоро един популярен български журналист, голям приятел на въпросната  Николета Лозанова, заяви, че българските телевизионери ще показват такъв тип хора, докато на родния телевизионен зрител не му омръзне да гледа и слуша за тях. Е, смятам, че на родния телевизионен зрител вече му омръзна да гледа и слуша за тях.

Въпросът е там обаче, че родният телевизионен пазар задоволява желанията на друг вид хора. Затова и той предлага масовото, пошлото, комерсиалното, предавания пълни със секс и простотия. И колкото и да се опитва да избяга човек от тях – не може. Защото културата на масовото и пошлото е навсякъде – по страниците на ежедневниците, кориците на списанията, в предаванията по телевизията и дори в интернет. От нас самите обаче зависи дали ще имаме  някакъв вътрешно вграден радар, който ще ни помогне да отделим пошлото и комерсиалното от истинското и стойностното. Само така ще успеем да се предпазим по някакъв начин от масовото уеднаквяване, обезличаване и изпростяване. И все пак е тъжно. Жалко е, че в държава, чието население живее на прага на бедността, едни хора ще дадат 200 000 хиляди лева на една манекенка, за да разходи силиконовия си бюст пред камерите. Още по-жалко обаче е, че ще има хора, които ще го гледат. Това положение не може да се определи по никакъв друг начин освен като мъртва държава, с още по-мъртво общество.