Мая, а Вас кой Ви предложи?

Още от автора

Датата е 13-ти септември, петък. Фатален ден. Същият ден, в който премиерът Пламен Орешарски, след участието си в предаването „Панорама“ по БНТ, е излязъл от изхода за боклук, след като входът на сградата на телевизията бе обграден от искащи оставката му протерстиращи, според страницата във Фейсбук “NОрешарски“.

Събуждам се, пускам телевизора, превключвам каналите и попадам на сутрешния блок на Нова ТВ, където съвсем неслучайно отскоро са водещи Виктор Николаев и Ани Цолова, преместили се там от бТВ. Най-вероятно защото вече никой не \"страхува\" журналистите, откакто имаме ново правителство, както каза председателят на БСП Сергей Станишев.

На екрана, освен симпатичните водещи, се появи и Мая Манолова – заместник-председател на НС. Тя изтъкна някаква информация или слух за сумите, които се плащат на протестиращите срещу кабинета „Орешарски“. „Сумите, които се тиражираха през лятото... 30 лева за пенсионер, 50 лева за гражданин, за семейство с дете цифрата е над 100 лева. Всъщност много хора и се хвалиха, че по този начин са си обезпечили лятната почивка, затова си позволих да кажа, че това се превърна в някаква форма на временна заетост, рече госпожата.

Попитана дали е разбрала кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС, тя отговори така: „Аз наистина се изумявам на... такааа... настървението, да се връщаме към една тема, която, Бога ми, интересува все по-малко хора... Това се случи преди 3 месеца. Оттогава изтече много вода. Правителството свърши много работа, допуснаха се грешки. Ако това ще Ви успокои, приемете, че аз съм предложила Делян Пеевски. Ако това ще внесе спокойствие във вашите неспокойни журналистически души... Аз съм човекът.“

Г-жо Манолова, от Вас (като заместник-председател на Народното събрание и демократично избран депутат), както и от  премиера, министрите, другите депутати и от лидерите на парламентарни групи, се очаква да взимате адекватни решения, а при поискано от гражданите обяснение да предоставяте такова, без да иронизирате, без да се държите нагло. Защото властта Ви е дадена от суверена, а той е народът. Вие сте длъжна да се държите уважително към Вашия работодател, който е целият народ, а не само гласувалата за Вас част от него. Не мисля, че има гражданин, различен от тъмен балкански субект, който да оценява високо подигравателния Ви тон и отказа да кажете истината, както и изобщо Вашата самонадеяност, която понякога избива като откровена арогантност.

Съдейки по медийните Ви изяви и щъканията Ви сред протестиращите срещу кабинета „Орешарски“, изглежда, че намирате себе си за много значима личност. Предполагам, че целта на разходките Ви е именно да ни дразните. Да, успявате. Дразните ни. И най-вероятно това е единственото нещо, с което ще бъдете запомнена от историята.  

Вие едва ли сте отговорна за предложението г-н Пеевски да бъде избран за шеф на ДАНС. Но да го направят, да кажат истината, отказаха и другите политици, които са пряко свързани с това предложение. Мен лично не ме интересува кой точно е споменал името, което тотално срина имиджа на държавата пред гражданите, ако мога така да се изразя. Дали е било предложение на Ахмед Доган, дали на Сергей Станишев, или пък на неговата съпруга, това експертно или политическо назначение не просто е неуместно и глупаво. То е и вулгарно.

За мен е достатъчен фактът, че този човек е избран за шеф на ДАНС, за да поискам категорично оставката на г-н Орешарски, който, както стана ясно и на малките деца, дори и да има някакви добри намерения, на практика е кукла на конци. И честно да Ви кажа, понякога дори ми е жал за него.

Когато журналист задава въпрос на политик, а той от своя страна се прави на две и половина или пък се държи безсрамно, това е явен знак, че политикът не просто не зачита демократичните устои, в които един от основните принципи е свободата на словото, но и че не е достатъчно умен. Защото е допуснал дотолкова да затъне в нафталина на собствената си безочливост и в зависимостта си от кукловодите, че не може да отговори адекватно на един обикновен и напълно безобиден журналистически въпрос. (Тук не визирам Вас, а другите политици, които гостуваха в резлични ТВ предавания през тъкмо изминалите делнични дни).

Права сте, г-жо Манолова. Не е важно кой е изрекъл името, което взриви държавата ни. Има къде, къде по-интересни запитвания към Вас. Задавам Ви тези въпроси като буден гражданин, който протестира, а не като журналист, носещ неспокойна журналистическа душа. Затова си позволявам да бъда и по-емоционален.

Кой и защо Ви предложи точно на Вас да се занимавате с политика, след като да се държат нагло, да не кажа безсрамно, могат още много други жители на Кюстендил?

Защо Вие сте сред внеслите и мотивиралите скандалната поправка \"Ванко 1\", заедно с Яни Янев (НДСВ), Надка Балева (БСП) и Христо Бисеров (ДПС)?

Защо, както сама казахте в интервю в предаването на Люба Кулезич преди месеци, познавате братя Галеви? Не се ли срамувате от това познанство? Защо според Вас то дава повод на много хора, особено от Интернет обществото, да Ви наричат сестра Галева?

Не възниква ли някакъв конфликт на интереси, когато заместник-председателят на Народното събрание има връзка с един от министрите от кабинета?

***

Позволявам си да направя още една вметка. В същото това предаване, веднага след участието на Мая Манолова, и Нешка Робева изпусна поредния си бисер, който този път не е свързан с \"великата\" баба Ванга, например като този, че пророчицата е казАла, че не Америка, а Русия е майка на България, въпреки че историците, които със сигурност виждат в миналото по-добре от нея, твърдят тъкмо обратното – че българите сме дали не само азбука на руския народ, а и много повече в духовен и културен план. Тоест, много по-вероятно е България да е майка на Русия, отколкото Русия да е майка на България.

Най-малкото – нашата страна е създадена векове преди Русия. През 10-ти век се образува Древноруската държава с център Киев. Около 988 г. Киевската държава приема християнството в православния му вариант, с посредничеството на България, от която възприема не само писмеността, но и старобългарския език. Първият духовен глава на Руската църква и първите руски епископи са българи по народност. Сами преценете дали да вярвате на историците или на врачки, цитирани от треньори по художествена гимнастика.

Попитана какво е нейното верую, Нешка Робева отговори: Аз съм много по-близо до ботевия комунизъм, отколкото до пазарната икономика. Още повече, че всичко това доказва във времето, че е пълна щуротия, всички си заравяме наистина главита в пясъка и обясняваме каква демокрация, каква свобода на словото, както виждате време беше отнето тука, нали, от едни, от втори... Едните скачат върху левите, другите десните, но всички те са един дол дренки.“ (Цитатът е напълно дословен).

Искам само да кажа, че последното, което съм си помислил за Ботев, четейки неговата поезия, като се има предвид, че той е моят най-любим поет, е че той е комунист. За мен думата „комунист“ е също толкова обидна, колкото и думата „фашист“.

Г-жо Робева, да свързвате името на един от най-почитаните български революционери и поети с провалена идея, заради осъществяването на която са избити десетки хиляди българи към средата на миналия век, е меко казано нелепо.

Приятен уикенд!

П.П. Цитатите в този текст са напълно дословни.